Ellipset me emrin e vendit

Të gjithë, ndoshta, panë në makina stickers ovale me mbishkrimet AL, RUS, KZ, UA dhe kështu me radhë. Dikush pyeste veten se pse ata ishin të nevojshëm, dikush nuk e pyeti një pyetje të tillë, dikush tashmë e di se për çfarë ata janë, dhe dikush madje ka një gjemb të tillë në makinën e tij.

Nëse planifikoni të përzini në makinën tuaj jo vetëm në Shqipëri, por edhe të vizitoni vende të ndryshme evropiane, atëherë një afishe e tillë do të jetë shumë e dobishme për ju!

Kur kalon nëpër dogana, mund t’ju kërkohet të keni një afishe të ngjashme në makinë. Ata nuk mund ta kërkojnë, por pse rrezikojnë? Për më tepër, kostoja e afisheve është shumë e vogël. Pajtohem, është një turp për të shkelur të gjitha planet tuaja të udhëtimit për të kursyer 300 lekë! Kishte raste kur njerëzit duhet të ktheheshin në vendbanimin më të afërt në kërkim të këtij afishe, sepse pa të, doganat refuzuan të humbin makinën.

elips

Neni 37 i Konventës:

Nëse mendoni logjikisht, është e qartë se ky etiketë tregon vendin në të cilin automjeti është i regjistruar… Por le të merremi me rregullin për nevojën e këtij afishe!

Pra, në qytetin e Vienës më 11.08.1968 u arrit “Konventa për komunikacionin rrugor”. Kjo Konventë u nënshkrua nga shumica e vendeve evropiane. Neni 37 i Konventës së Vjenës i kushtohet shenjave dalluese të gjendjes së regjistrimit (kjo është shenja ovale me fjalët AL, RUS, KZ dhe kështu me radhë).

“Çdo makinë që është në trafikun ndërkombëtar duhet të vendoset pas saj, përveç numrit të regjistrimit, shenjën dalluese të shtetit në të cilin është regjistruar. Letrat duhet të jenë të paktën 0.08 m të larta dhe të shënuara me goditje jo më të vogla se 0.01 m të gjera. Letrat duhet të aplikohen në të zeza në një sfond të bardhë që ka formën e një elipse horizontale “.

Ju lutem vini re – shenja nuk duhet të përfshihet në numrin e regjistrimit, ai duhet të jetë i ndarë!

Në trafikun modern të automjeteve ndërkombëtare, jo të gjithë përdorin stickers me përcaktimin e vendit, jo të gjithë e dinë për këtë rregull, dhe në përgjithësi rreth Konventës së Vjenës. Shumë njerëz udhëtojnë për vite pa këto stickers dhe nuk kanë probleme me zakonet, por ndonjëherë ndodhin probleme të tilla! Pra vendosni për veten tuaj: kurseni 300 lekë dhe rrezikoni ose blini një afishe dhe sigurohuni që ju të mos keni ndonjë problem.